Julio Iglesias – en smörsångares historia

Julio Iglesias, smörsångare och fotbollsspelareMusik: För många är Julio Iglesias mest känd som smörsångare och förförare. Han nöjer sig inte med att dra fram obemärkt, vilket annars kunde medfört att han idag varit rullstolsbunden och förlamad.

 
Efter att ha varit på årsfesten i byn Majadahonda var han och två vänner på väg hem. Julio Iglesias körde, och körde i hög fart av vägen. Dom klarade sig med blotta förskräckelsen och en del blåmärken, medans bilen klövs mitt av.

På den tiden höll han på med fotboll i Real Madrid när han tre månader efter bilolyckan började få ont i ryggen. Inte nog med ryggvärken, utan även benen började bli svagare och svagare. Efter ytterligare en tid, närmare bestämt i november, börja de han inse att det var problem med balanssinnet.

Hans far började ana oråd, och fick honom att gå igenom en hel serie prover, dock utan att man hittade något fel på honom. Trots att man inte kunde hitta några fel, blev han bara sämre och sämre, och närmade sig raskt total förlamning. Vid detta tillfället hade det gått så långt, att han var tvungen att genomgå en operation, och diagnosen blev ryggradskompression.

Lång kamp tillbaka

Efter operationen hade han ingen känsel i benen. En del påpekade att det inte skulle vara några problem, utan att han snart skulle vara på benen igen. Ryktet talade dock mot honom, att han hade blivit förlamad.

Efter tre fruktansvärda och händelselösa månader lyckades han med bravaden att röra ena fotens stortå något, och det var först nu som saker och ting började hända. Efter ytterligare några månader lämnade han sjukhuset för fortsatt behandling i hemmet. Väl hemma väntade en rullstol som fadern införskaffat, men att använda den blev det aldrig tal om. Den ställdes undan och kom aldrig mer fram.

På nätterna, efter att hans föräldrar gått och lagt sig, satte han igång med sitt fyra timmar långa ”träningspass” att ta sig fram och tillbaka, fram och tillbaka i korridoren, periodvis gråtande av ursinne.

På mornarna kom sjukgymnasten för att ge honom massage. Framåt lunch var det så dags för nästa träningspass, att mellan två personer försöka gå. Han funderade aldrig på självmord, utan han såg det alltid från den goda sidan, vilket hjälpte honom att tillfriskna. Det slog honom aldrig att han kanske inte skulle tillfriskna, och han såg alltid till att alltid få i sig mycket proteiner, vilket han visste att skulle hjälpa något.

Efter en lång tids slit – närmare bestämt tre år – klarade han av att gå utan käpp.

Depressioner

Han har genomgått tre svåra depressioner, dock inga psykomatiska. Den första hade han vid nitton års ålder. Under läkningsprocessen gällde det bara att sova bort smärtan. Den andra kom när han var 36 år och ledde till en tumör, och den tredje när han var 43. Denna tredje gång var fruktansvärd, då han trodde att han höll på att bli lam igen.

När han är ute på gatan och går, tittar folk på honom som om han var något utöver det vanliga, men det enda speciella med honom är, anser han själv, att han bara utnyttjar sin begåvning att sjunga.

För vissa personer kan dock för stor framgång leda till depression, men inte om det kommer gradvis. Att han dyrkar framgången har han svårt att dölja. Han ställer upp sina mål och kämpar verkligen för att nå dem.

Under sina depresioner låste han in sig så gott det gick, och han intalade sig själv att han var en hopplös person och han hatade sig själv. Depressionerna är däremot inget annat än en form av slitage på människan.

Flyttade från Spanien

Man lär sig inte så speciellt mycket om man inte lär sig konkurrera med människor som är duktigare än en själv. Detta var en av anledningarna till att han flyttade från Spanien. Vissa anklagade honom för att vara inte vara en seriös sångare. Han anser däremot att om hans musik var tillgjord, så var hans land det också. Det är först nu som han axepterats som en seriös artist i Spanien.

Som kändis får man tåla vassa armbågar, avundsjuka och att ryggdunk och stora famnen kan vara falska. Detta och en del hysch-hysch bakom ryggen får man försöka leva med, och ta med en klackspark, annars kommer man ingen vart.

Kvinnor, kvinnor, kvinnor…

Nyligen har han upptäckt ett nytt sätt att sjunga på, och har så mycket som han tycker att han inte upptäckt ännu. Och med anledning av detta, kommer det förodligen att ta lång tid innan han börjar att dra sig tillbaka från rampljuset, om nu inte något speciellt skulle inträffa.

När det gäller alla kvinnor som det talas om att han har varit tillsammans med, är det långt ifrån så många som det påstås, och att han skulle vara promiskuös anser han vara som ett slag i ansiktet. Som sångare anser han att det ingår i hans jobb att synas, och då föredrar han att synas tillsammans med kvinnor. En del av kvinnorna är ofta tillsammans med honom bara för att själva synas.

Beträffande framgång, så vet dom som har en del framgångar bakom sig, att det ibland kan vara svårt att vara utan framgång. För hans del är framgång ingen uppoffring, vilket det är för många andra. Givetvis får man offra något ibland för att nå dit man vill.

Politiskt sett är han så mycket liberal man kan bli. Han har bl a träffat Felipe González och beundrar honom som stadsman, men politiskt intresserad har han däremot aldrig varit.

artikeln tidigare publicerad i Malmö-tidningen 1982-1988