Hos Sankte Per

Hos Sankte PerGöran Persson är död och kommer till paradiset där han möts av Sankte Per. Sankte Per är lite förlägen men hälsar honom försiktigt välkommen.

– Tack! Sade Göran. Jo, jag tänkte nog att jag skulle hamna här!

– Mjah, sade Sankte Per. Du har ju på det stora hela uppfört dig mycket anständigt och i betraktandet. Av din barndom och så vidare så bestämde vi oss för att vi gärna ville ha Din själ här. Men förstår du, vi har inte så mycket erfarenhet av framträdande vänstermän.

– Jaja, det blir bra. Sade Göran. Släpp in mig bara!

– Jamen, ser du, sade Sankte Per, det var lite konkurrens om att få tag i Dig. Vi blev faktiskt tvungna att göra ett litet avtal med djävulen…

– AVTAL MED DJÄVULEN ! Utbrast Göran förskräckt.

– Det är inte så farligt, sade Sankte Per, men han menade att de flesta av Dina vänner ändå bor hos honom. Så vi avtalade att Du får lov att tillbringa ett dygn i Helvetet och ett i Himlen. Sedan får Du välja var Du vill vara resten av evigheten.

Göran protesterade en del men avtalet var på plats så att Sankte Per visade honom en hiss, de sade farväl och på återseende om ett dygn och Göran tryckte på ”Helvete”. Han körde nedåt mycket länge och hissen stannade vid en stor svart port. Han ringde på och ögonblickligen öppnade djävulen själv för att ta emot honom.

– Göran! Gamle vän, kom in! hälsade Satan och Göran steg på.

– Här stod han då, på en gigantisk övertäckt golfbana. En massa av hans gamla regeringskamrater gick runt och spelade golf.

Banan var perfekt. Det var mycket varmt men små lättklädda djävulspigor serverade kalla drinkar. Göran spelade hela dagen och på kvällen hade Erik Lallerstedt (som också hade dött tidigare) lagat en gigantisk buffé med massor av feta läckerheter. Innan Göran visste ordet av så var dygnet över och det var dags att åter åka till himmelen.

Då han kom in i himlen var han mycket eftertänksam men också här var han Varmt välkommen. Han fick änglavingar och en harpa. Resten av dagen spatserade han från moln till moln och hörde fåglarna sjunga och åt friska frukter från träden. Senare åt han en lätt, god och kalorisnål middag. Han kände att det fortfarande kurrade lite i magen när han gick och lade sig. Det hade varit rätt tröttsamt att lyssna på harpspelet och han saknade sina gamla kamrater från partiet.

Nästa morgon berättade han om sitt beslut för Sankte Per, han skulle välja Helvetet. Sankte Per försökte övertala honom att stanna men han var bestämd. Han ville tillbringa resten av evigheten med sina vänner. Sankte Per gav upp och ledde honom till hissen. Då han åter ringde på den stora svarta porten var Satan lika snabb att öppna men nu var dock golfbanan borta och det enda som syntes var miljoner av människor som vred sig av plågor i den eviga skärselden.

– Men! Sade Göran. Var är golfbanan, var är drinkarna, brudarna och maten?

– När Du var här var det valtider, sade Satan. Nu har Du röstat på oss…