Framtidens bil – kör på luft!

Frankrike: Jodå, det är så sant som det är skrivet. Ett franskt företag ligger bakom utvecklingen av en luftdriven bil vid namn Airpod One.

F.n. är maxhastigheten 70 km i timmen och man kan köra 20 mil på en tank luft.

Ekologiskt är det en dröm som blivit verklighet, och Mats Eklund, professor i industriell miljöteknik, är mäkta imponerad av bilen. Problemet är bara att det inte finns några uppgifter om hur mycket energi som går åt för att komprimera luften som ska användas till bilen…

Svenska älgar krymper…

Sverige: Klimatpåverkan har vi ju hört en hel del om på senare år. Nu tror Sveriges Lantrbruksuniversitet att de norrländska älgarna kommer att bli både mindre och få tunnare päls, vilket man anser att beror på att älgen blir värmestressad. Man klarar alltså inte av sin i dag ”stora kostym”, i form av stor kropp och tjock päls…

Det är de allt varmare somrarna och vintrarna som ligger bakom att man tror att älgarna kommer att krympa, och då så mycket som till en halvering på 100 år, jämfört med idag. Detta enlgit forskarna bakom projektet Arktiska Sverige…

Öka självförtroendet med kemisk kram

Schweiz: I Zürich har forskare upptäckt att en ny form av inandningssprej även kan få ökat förtroende för personer som man tidigare haft dåligt förtroende för.

Sprejen går numera under smeknamnet Kemisk kram och kan komma att hjälpa personer med sociala fobier, skriver BBC.

Däremot framgår det inget om hur man tänker hantera risken för att bedragare kommer att missbruka sprejen till egen fördel…

Planering inför domedagen

Världen: På Svalbard finns det aktiverades för en tid sedan det nya domedagsvalvet. Här finns 4,5 miljon fröprover som ska fungera som en reserv för världens jordbruksväxter, skriver sydsvenskan.se.

Fläktar håller igång cirkulationen i det stora bergrummet och ett kylagregat ser till att temperaturen ligger runt -18 grader, men först i februari börjar världens fröer att strömma in till förvaringen.

Många av världens fröbanker har förstörts, såväl av naturkatastrofer som av krig, varför man nu gjort slag i saken och samlar allt på ett gemensamt ställe.

Säkerheten gör att stället är bombsäkert och ligger utanför riskzonen för havsnivåhöjningar, men frågan är hur säker man egentligen kan vara för klimatförändringarna …

  • För mer detaljerad information,
    se komplett artikel på sydsvenskan.se

Första utomjordingen är född

Första utomjordingen är föddRyssland: För 50 år sedan sköt ryssarna upp det första djuret i rymden, och nu är man först igen…

Världens första kända utomjordiska födsel har nu tillkännagetts. Det är en rysk kackerlacka som fått en kull på 33 kackerlackor, och befinner sig numera på en forskningsstation i Ryssland.

Ungarna har fötts och vistats i tyngdlöst tillstånd, vilket också påverkat deras motorik. Utöver kackerlackorna fanns även fjärillar, ödlor och möss, men kackerlackan vann kapplöpningen!

Extrem embryo-forskning …

Forskning: Forskare i Storbritannien lider brist på mänskliga ägg, och har därför fått ett väldigt speciellt tillstånd:

att ta ett ägg från en ko och korsa detta med DNA från människoceller…

Forskarna huserar vid Kings College i London och forskar inom Alzheimer och Parkinson. I många andra länder är denna typen av forskning förjuden, altså kombinationen djur-människa, men de engelska forskarna hävdar att resultatet ska bli 99,9% mänskligt…

Naturen gör intåg i klassrummet

Sverige: Det har blivit lugnare och tysstare i klassrummet på Sjöbyskolan i Horred. Sedan ett halvår tillbaka är inomhusmiljön ljudsatt med med naturljud, bl.a. fågelkvitter och porlande vatten.

Detta har resulterat i att lärare och elever trivs så bra med systemet att man vill behålla ljuden. Fördelen är nämligen att ljuden är diskreta och lugnande, samtidigt som många andra störande ljud blockeras, t.ex. fläktljud.

Samtidigt lär man sig att hålla sig på en bra ljudnivå i klassrummet, för om man inte hör ljuden så är den övriga ljudnivå för hög…

Kommentar: Låter som något som fler skolor borde testa!

Är växter musikaliska?

Musikaliska växter?Världen: Att växter reagerar positivt på ljus vet vi ju, men nu har forskare i Sydkorea fått för sig att man skulle testa hur växter reagerade på musik, och spelade då olika klassiska låtar.

Reaktionen var inte densamma som för ljus. Däremot reagerade två av de ljuskänsliga generna genom att bli mer aktiva vid frekvensomvånget 125-250 Hz …