Kattens uttryck m.m.

Ansiktsuttrycken

Några av de vanliga ögon- / öron-uttrycken hos en katt:

Neutral katt

Öronen är öppna framåt och står rakt upp. Ögonen är runda.

Glad katt

Öronen är öppna framåt och står rakt upp. Kisar med ögonen.

Aggresiv katt

Öronen är sänkta och baksidan visas. Pupillerna är runda och utvidgade.

Balansen

Katter har bättre balans än människan. Deras nevrsignaler från ögon, muskler och leder går otroligt fort. Katten använder dessutom sin svans till att hålla balansen. Man kan jämföra det med en lindansare som använder en stång. Svansen använs alltså som en motvikt.

Reflexen vid landning

När katten faller sänder ögonen och balansorganen signaler till hjärnan om huvudets läge i förhållande till marken. På mycket kort tid når signalen hjärnan och får huvudet rätt i förhållande till marken, resten av kroppen följer huvudet och katten är beredd att landa.

När kattungar föds är balansorganet helt utvecklat, men den kan inte se eftersom ögonen är slutna. Balansen kräver en kombination av budskap från öga och öra, fungerar inte landnings reflexen förrän den öppnat ögonen.

Lätena

Bengalen är en pratglad ras och nedan hittar du lite användbar information, både kattens läte, ansiktsuttryck och svansföring, men givetvis kan exempelvis lätet skilja sig mellan olika katter. Flera har påtalat ett bräkande ljud typ som ett får, men detta har jag själv inte upplevt hos min bengal…

Ett mjau är mycket mer än ett enda läte. Jamandet kan delas in i m-i-a-u och betyder olika beroende på vilken stavelse som betonas.

Mmrrr

Bara ett m-ljud betyder kontakt. Det använder kattmamman när hon kallar på sina ungar och två katter som tycker om varandra möts med ett mmrrr.

Miiiiau

När katten har ont betonas i-ljudet. Det utdragna i:et är en varningssignal om att något är obehagligt.

Miaaaau

När katten vill något betonas a-ljudet. A:et betyder ”jag vill ha”. Ju längre a-ljud desto påstridigare är katten.

Miauuuu

Om inte katten får som den vill ha övergår a-ljudet till ett u-ljud. Katten är nu frustrerad eller ledsen.

Spinnande

Kattungar talar om för sin mamma att den mår bra och känner sig trygg genom att spinna. Spinnandet är den mest betydesefulla vänskapliga signalen en katt kan förmedla. Även om spinnandet för det mesta talar om att katten känner sig tillfreds kan den också spinna om den befinner sig i stressande miljöer eller när den har ont. I dessa situationer är spinnandet ett sätt att dämpa rädslan och det har en lugnande effekt.

Munnen

Kattens klassiska sätt att döda är att bryta nacken av offret. När en katt gör sitt bett i halsen, letar den upp det rätta stället att pressa in hörntänderna. Katten vet om de hamnar rätt eller ej, då den kan känna med tänderna, det finns rikligt med känselnerver runt dem.

Kattens kindtänder kan endast användas till att skära och slita sönder – de har ingen ”malande” tuggfunktion.

Katten får sällan hål i tänderna men ofta tandsten med tandköttsinflammation och lösa tänder som följd. Människan kan dock motverka detta genom att ge katten rätt kost.

Svansföringen

Några av de vanligaste svansföringarna hos en katt …

Piskar fram och tillbaka med svansen

Katten är arg eller irriterad.

Svansen rakt upp

Katten hälsar på dig eller på en annan katt.

Mjukt hängande svans med en svagt uppåtböjd svanstipp

Katten är obekymrad och nöjd med livet.

Nedsänkt och borstig svans

Katten är rädd.

Krökt och borstig svans

Katten försöker se skräckinjagande ut, men är inte särskilt farlig.

Svansen mellan benen

Katten känner sig undergiven.

Tassarna

Vissa rovdjur är hälgångare, men katten är tågångare. Katten går på fingerspetsarna. Kattens tassar blir ständigt utsatta för höga hastigheter och landning från höjder. För att klara dessa påfrestningar är benen fast förbundna med ligament och benen i handled och ankel sitter så de inte rör sig i sidled.

Kattens trampdynor består av kraftig hud, som täcker en fast kudde av bindväv och är motståndskraftigare än vanlig hud. Dessa dynor har tre uppgifter: att absorbera stötar, binda tåbenen tillsammans och att vara bromshjälpmedel.

Ett egendomligt drag hos katten är den ensamma trampdyna som sitter bakom och över de andra trampdynorna, och inte kommer i kontakt med marken. Den deltar inte i vanliga rörelser, men man tror att denhindrar katten från att halka när den landar efter ett hopp.

Ögonen

Pupillen

Kattens pupillerKattens förmåga att forma pupillen till en springa skyddar näthinnan från starkt ljus. På bilden till syns pupill i mörker, normalt dagsljus och sist pupill i starkt solljus.

Synfält

Kattens synfältEn katt har ett synfält på 285°, av dem är 130° med djupseende. Människan däremot har 210° synfält med 120° djupseende och hunden 250°-290° med endast 80°-110° djupseende.

Kattens förmåga att bedömma avstånd är inte lika bra som människans men bättre än hundens. Människans synfält är mindre än kattens, men istället rör vi ögonen bättre på grund av ögonvitan som omger iris.

Färgseende?

Förr trodde man att katter var färgblinda och bara kunde se vita, svarta och gråa nyanser. Men det har blivit motbevisat då katter kunde tränas att skilja mellan färger, även om det tog tid. Numera tror man att katter kan se färger men helt enkelt inte bryr sig.