Phang Nga (Thailand 2007)

Onsdagen den 21 november:

Idag onsdag har vi varit uppe på fastlandet igen, i Phang Nga-bukten.

På vägen upp gör vi först ett stopp på en gummiplantage för att få se hur man framställer gummi från gummiträden. Vi fortsätter sedan till ett av södra Thailands äldsta tempel, ett grottempel, och därefter avslutas dagen med att åka longtailbåt då vi åker genom mangroveträsk och ut på havet. Här får vi se bl.a. grottor och Koh Panyee, en muslimsk stad som är byggd på pålar runt en av klipp-öarna, inte så långt från James Bond-ön.

Även en tur runt – tyvärr ej avstigning – ön Pin Kan, eller James Bond-ön som den också kallas efter filminspelningen av bondfilmen Mannen med den gyllene pistolen.

Gummiplantage …

Man skördar gummivätskan från trädet nattetid eftersom det svalare nattklimatet får den vita vätskan att rinna snabbare då. Man gör ett snitt per natt per träd och det behövs ca 30 sådana här bägare för att få 1 kg gummi (bild 2) då man tillsätter 90% syre och 10% vatten för att få fram gummimattorna…

Budhistisk tempel …

Detta tempel är byggt i en naturlig grotta. Varje veckodag har en egen färg och en egen buddha-ställning …

Regnskogen bakom tempelgrottan …

Flod- och havstur …

Så var det då dax för flod- och havsturen i Longtail-båtar, och träden ni ser är mangroveträd, med sina karektäristiska rötter ovanför marken.

Som det sprutar bakom båden, och huga vad det låter från motorn. Öronproppar är i princip ett måste när man åker Longtail-båt… tyvärr!

Pin Kan – James Bond-ön …

Här spelade man in scener till Bond-filmen Mannen med den gyllene Pistolen, med två av våra svenska bondbrudar …

Staden på pålar …

Det muslimska fiskelägret som byggts på pålar runt en av klippöarna i ett väldigt fiskrikt område, vilket också är den huvudsakliga inkomsten. Ca 15% lever dock på turismen eftersom området blivit populärt bland turister …

Just nu är det ebb, och skillnaden mellan ebb och flod är ca 2 meter …

Såhär ser klippan ut som denna lilla stad är uppbyggd kring …

Lite annorlunda tideräkning, ett avsteg på 543 år …

Grundskolan är på 6 år och finns på ön. Antingen börjar barnen arbeta efter dessa 6 å. Privatskolor finns på fastlandet och kostar ca 200-300.000 bath per termin (40-60.000 kronor). För dom som har råd kan barnen gå på ett 6-årigt gymnasie, men då får dom pendla till fastlandet, ca 2,5 km båtvägen.

Cashewnötter

Avslutningsvis ett besök på en plantage till, men då Cashewnötter … Så här ”skalar” man nötterna, i en maskin för hand. Arbetarna får betalt per kg och ligger på en dagslön på ca 150-300 bath beroende på vilket tempo dom har. Man skiljer också på hela och skadade nötter, där av de 2 röda bägarna. Handen som håller nöten måste skyddas med speciellt handskydd då vätskan från nöten är frätande.