Bengalen som katt

Uppfödare av Bengaler

Bengalen som katt …

3253 BulletBengalen är en korsning mellan Amerikansk korthår och Asiatisk minileopard (Asian leopard Cat [Felis Bengalensis]), och är idag en godkänd ras. Arbetet med framtagningen av bengaler började under 1960-talet och ska likna den vilda leopardkatten så mycket som möjligt. Jägarinstinkten är större än hos de flesta raser. Måste vara minst 5 generationer borta [F5] från vildkatt för att få lov att registreras och föras in i Sverige.

Uppfödning

Vid uppfödning strävar man efter att behålla de vilda generna, mjuk päls, glittrighet (skimmer) i hårtopparna, leopardspottad päls och ljust färgade magar. Den har även mycket ypperlig hörsel, syn och känsliga morrhår, intelligent, muskulös kropp och bakbenen är något högre än frambenen! En fullvuxen hane ligger runt 6-8 kg och honorna på ca 4-7 kg.

Utseende

Idag finns två olika pälsmöster; spottad eller marble, och stora tvåfärgade spottar är det man strävar efter för att den ska likna en Asian leopardkatt så mycket som möjligt. Båda varianterna ska ha spottar på magen och ögon, läppar och nos bör vara svartmaskerade, nosspegeln skall vara tegelfärgad samt ha svarta trampdynor och svart svanstipp!

Personlighet

Bengalen har inget aggressivt temperament och är mycket pålitlig och är därför mycket sociala katter. Den älskar vatten, tycker om att hämta saker och påminner på detta sätt något om en hund.

Det är också en mycket aktiv och social katt såväl mot människor som djur och gillar att bli uppmärksammade!