Ett uråldrigt mandomsprov

Bungy Jump (Benjihoppning) är ett uråldrigt mandomsprovMandomsprov: Vad sägs om lite pirr i magen. Du tar sats för att hoppa ut från bron. Efter avstampet känner du hur det pirrar i magen och hur du accelererar genom luften. Sedan tar det emot, det enorma elastiska repet börjar töja sig mer och mer och du känner hur accelerationen minskar, och, till slut, dras du upp igen av att repet inte vill töja sig mera. Nu är det bara jojo-åkningen kvar innan du blir uppfirad igen och få sätta båda fötterna på plats igen på moder jord… en känsla man aldrig glömmer…

 
Det vi talar om är Benjihoppning. Sporten var från början ett mandomsprov för unga pojkar nere runt ögrupperna i Stilla Havet. Pojkarna i infödingsstammarna var tvungna att hoppa från ett träd, med ett elastiskt rep runt fötterna, för att accepteras som män. Och då fanns det inget vatten att doppa sig i om det visade sig att repet råkade töja sig lite för mycket.

Principen är samma som en jojo, men ibland hände det att medecinmännen – av misstag förmodar vi – gjorde repen något för långa. Detta kunde medföra att repet inte stramade åt tillräckligt tidigt för att man inte skulle nå marken.

100-500 meters höjd

För att anpassa mandomsprovet till en sport, har man bytt ut infödingarnas elastiska rep mot ett 5 cm grovt gummirep bestående av 20 lager mindre hoprullade gummirep.

Vanligtvis har man ett totalt fall på mellan 100 och 200 meter, men det finns hopplatser på upptill 500 meter. Normalt sett har man vatten under sig, så slår man i, så dyker man i vatten.

Den mest imponerande delen av hoppet är sträckan som motsvarar repets längd. Exempelvis vid ett hopp på 140 meter och en replängd på 25 meter, sträcker kroppsvikten ut repet till ca 100 meter. Replängden och töjningen beror på ens vikt och skall alltid understiga den totala fallängden med god marginal. Längden på repet räknas fram från person till person beroende på ens vikt. Under det fria fallet har man en imponerande acceleration. Till slut tar repet emot och man känner hur accelerationen avtar mer och mer, innan man börjar åka jojo i repet. Efter den turen blir man uppfirad till moder jord… en känsla man aldrig glömmer…

Noggrann kontroll

Ett ”hopprep” kan användas upp till 80 gånger beroende på hur mycket stryk det får, och kontroll av repen sker mellan varje hopp för att kontrollera att repet klarar av de belastningar som gäller, och att de elastiska egenskaperna inte förändrats.

Inte nog med att man hoppar från broar och träd, utan det finns planer på att sätta igång hoppningar från bl a luftbalong, men det tar nog tid innan vi får se detta, då man för närvarande fastnat på de tekniska faciliteterna.

Visst låter det våghalsigt, och det är det också. Flera människoliv har krävts, men blir alltmer sällsynt i takt med att säkerhetsåtgärder och rep förbättras.

artikeln tidigare publicerad i Malmö-tidningen 1982-1988