Recept
CURRY-SÅS
Ingredienser
- 50 gr smör
- 1-2 tsk curry
- 2 vetemjöl
- 1 kyckling-buljong, pulver eller fond
- 5-7 dl mjölk
Gör så här
- Smält smöret och häll i curryn
- Lägg i vetemjölet och buljong/fond
- Häll i mjölk
VEGGO-RÖRA
- Fungerar att använda som röra istället för sås.
- Alternativt som gryta med kött eller tonfisk i.
Ingredienser
- 1 kg paprika, 3-4 färger
- 250-500 gr lök
- 1 stor purjolök
- 3-4 pkt tomatkross
- Salt
- Svartpeppar
- Vitlök
Gör så här
- Tärna paprika, lök och purjo
- Blanda ihop allt och låt stå på långkok
- Fyll på med vatten efterhand
- Krydda med valfria kryddor
GRYTA – KYCKLING-CHORIZO
Ingredienser
- 2 kg kyckling
- 6-8 chorizo-korvar
- 600-800 gr tärnad bakon
- 3-5 dl grädde
- 3 brk Tomatkross
- 2 brk Ajvar – 1 stark, 1 vanlig
- 4-6 kycklingbuljong
- Paprika-pulver
- Chili-pulver
- Salt, peppar, allkrydda – till stekningen av köttsorterna
- 1-2 pkt ärtor á 600 gr
- Vetemjöl för redning
Gör så här
- Blanda Ajvar, Grädde, Tomatkross, Buljongtärningar i en gryta
- Börja steka upp bacon och tärnad chorizo och häll av stekflottet efter ett tag. Häll över i grytan
- Häll i ärtorna precis på slutet
- Kan kompletteras med wookgrönsaker
- Servera med ris eller pasta
KÖTTFÄRS-SÅS
Ingredienser
- 500 g blandfärs ... eller nötfärs
- Vitpeppar
- Salt
- Socker – en nypa eller så
- Vetemjöl
- 1–2 dl vatten
- Collorit – istället för vanlig soja
- Tillval – enligt mig
- 1/2–1 köttbuljong
- 1 msk smör
- 1 burk champinjoner
- 1 burk krossade tomater
- 1 gul lök
Gör så här
- Hacka löken och fräs den tillsammans med champinjoner i smöret
- Fräs färsen tills den är genomstekt
- Smula ner buljongtärningen
- Tillsätt salt och peppar efter smak tillsammans med en nypa socker
- Finströ vetemjöl över färsen och rör ned
- Häll på vatten och rör om tills lagom konsistens
- Droppa i Collorit-”soja” tills du fått lagom brun färg
- Puttra på svag värme
- Servera med valfri form av pasta
PANNKAKOR – farmors gammeldags
Ingredienser
- 2 ägg
- 1 dl vatten
- 1 msk socker
- 1/2 tsk salt
- 1 dl mjöl
- en klick smör (eller flytande) till stekningen
Gör så här
- blanda ingredienserna till en fin smet
- sätt igång och stek pannkakorna
FLYGANDE JAKOB
Ingredienser
- 1 stor grillad kyckling eller 1,5 kg grillade filéer
- 1 pkt bacon
- 3 dl vispgrädde
- 1 dl chilisås
- jordnötter
- 2 bananer
- smör till smörning
Gör så här
- Bena ur en grillad kyckling – eller strimla filéer i lagom bitar
- Smöra en form
- Lägg kycklingen i bottnen på formen
- Skivad eller strimlad banan strös ovanpå
- Stekt tärnad bacom strös ovanpå
- Grädden vispas tillsammans med chilin och hälles-bredes sedan ovanpå
- Jordnötterna strör man på antingen de sista 5 minuterna i ugnen eller direkt före serveringen
- Ugnen & Tillbehör
- 225 grader i ca 20-25 minuter – tills färgen blir fin
- Ris
- Sallad
GRYTA – KYCKLING CURRY
Ingredienser
- 1 grytbas från Felix – gul curry
... finns gott om andra versioner som alternativ - 2 tsk curry
... förslagsvis orientalisk curry från Systrene Grene, klassisk fin god curry och bättre än de sorter som finns i ”vanlig” butik - 0,5 kg kycklingfilé
- 0,5 kg wook-grönsaker
Gör så här
- Grilla kycklingen och tärna eller strimla i lagom bitar
- Blanda kyckling och grytbas
... eller bygg upp din egen currysås från grunden - Tillsätt extra kurry enligt tycke och smak
- Låt stå och dra och koka lätt under omrörning i 10-15 minuter
- Tillbehör
- Ris eller pasta
GLASS – farmors hemmagjorda
Ingredienser
- 2 ägg
- 2 msk socker
- Smaksättning, t.ex.
- hackad mörk choklad
- vaniljsocker
- eller annat önskemål
- 3 dl vispgrädde
Gör så här
- Vispa ihop ägg (vitan+gulan) och socker
- Tillsätt smaksättningen
- Vispa vispgrädden och blanda ned
- Häll över glassmeten i en form och ställ i frysen
BANANKAKA
Ingredienser
- 50 gram smör, smält
- 1,5 dl mjölk, ljummen
- 2 ägg
- 2 dl socker
- 3 dl mjöl
- 1,5 tsk bakpulver
- 2 mosade bananer
Gör så här
- Smält smöret och låt det svalna
Tips: räcker att värma på kastrullen tills ca hälften av smöret smält, sedan smälter resten av befintlig värme, så blir smöret så onödigt varmt - Smörj och bröa en form
- Vispa ägg och socker pösigt, gärna elvisp (gärna resten av reseptet också)
- Tillsätt bakpulver och vispa till jämn smet
- Tillsätt bananmoset, smält smör, vetemjöl och mjölk och rör allt till en jämn smet
Rör inte längre tid än att det är blandat ordentligt, med elvisp ca 10-20 sek - Häll smeten i formen
- Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 45 minuter
- Låt svalna några minuter innan du själper upp kakan.
MJUK PEPPARKAKA – farmors
Ingredienser
- 4 ägg
- 4 dl socker
- 3 dl mjöl
- 1 tsk ingefära
- 1 tsk bikarbonat
- 1 tsk nejlika
- 1 tsk mandel
- 1 dl smält smör
- 2 dl grädde
WIENERBRÖD – Martas
Ingredienser
- 40 gr jäst
- 1/2 tsk salt
- 40 gr socker
- 2.5 dl mjölk
- 2 ägg
- 600-700 gr vetemjöl
- 200 gr smör
MANDELMUSSLOR – farmors
Ingredienser
- Ca 260 st
- 1 kg margarin
- 8 hg socker
- 16 hg mjöl
- 50 gr bittermandel
- 200 gr sötmandel
- 4 ägg
- 1 liten tsk bakpulver
CITRONFROMAGE – farmors
Ingredienser
- 8 ägg
- 3 dl socker
- 13 gelantin
- 2 stora citroner ... rivet scal och lite saft
COCOSBERG – farmors
Ingredienser
- 3 ägg
- 300 gr cocosflingor
- 2 äggvitor (!)
NÖTKAKA – farmors
Ingredienser
- 4 äggulor
- 4 äggvitor vispas till hårt kum
- 2.5 dl socker
- 6 msk grädde
- 1 dl smält smör
- 1.5 dl skorpmjöl
- 1 hg mandlar
FINSKA PINNAR – farmors
Ingredienser
- 200 gr smör
- 2 msk socker
- 1 äggula
- 2 dl mjöl
- Strö hackad mandel över
KLENETTER (klenor) – Bedas
Ingredienser
- Finns verktyg för att stansa ut
- 5 hela ägg vispas
- 1 dl vispgrädde (vispas inte)
- 3.5 dl socker
- 200 gr smör (smältes)
- 1 kg vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 2.5 tsk kardemumma
- 1 citron, rivet skal + saften
PEPPARKAKOR – farmors tunna
Ingredienser
- 7.5 hg mjöl
- 300 gr smör som smältes
- 500 gr brun farinsocker
- 0.5 kopp mandel
- 1 tsk kanel, ingefära, nejlika
- 2 tsk bikarbonat
1,5 sats reviderad med
farinsocker + socker + mjölk
- 11 hg mjöl
- 450 gr smör som smältes
- 500 gr brun farinsocker
- 250 gr socker
- 1.5 kopp mandel
- 1.5 tsk kanel, ingefära, nejlika
- 3 tsk bikarbonat
- 1 kopp mjölk