CURRY-SÅS

Ingredienser

  • 50 gr smör
  • 1-2 tsk curry
  • 2 vetemjöl
  • 1 kyckling-buljong, pulver eller fond
  • 5-7 dl mjölk

Gör så här

  • Smält smöret och häll i curryn
  • Lägg i vetemjölet och buljong/fond
  • Häll i mjölk

VEGGO-RÖRA

  • Fungerar att använda som röra istället för sås.
  • Alternativt som gryta med kött eller tonfisk i.

Ingredienser

  • 1 kg paprika, 3-4 färger
  • 250-500 gr lök
  • 1 stor purjolök
  • 3-4 pkt tomatkross
  • Salt
  • Svartpeppar
  • Vitlök

Gör så här

  • Tärna paprika, lök och purjo
  • Blanda ihop allt och låt stå på långkok
  • Fyll på med vatten efterhand
  • Krydda med valfria kryddor

GRYTA – KYCKLING-CHORIZO

Ingredienser

  • 2 kg kyckling
  • 6-8 chorizo-korvar
  • 600-800 gr tärnad bakon
  • 3-5 dl grädde
  • 3 brk Tomatkross
  • 2 brk Ajvar – 1 stark, 1 vanlig
  • 4-6 kycklingbuljong
  • Paprika-pulver
  • Chili-pulver
  • Salt, peppar, allkrydda – till stekningen av köttsorterna
  • 1-2 pkt ärtor á 600 gr
  • Vetemjöl för redning

Gör så här

  • Blanda Ajvar, Grädde, Tomatkross, Buljongtärningar i en gryta
  • Börja steka upp bacon och tärnad chorizo och häll av stekflottet efter ett tag. Häll över i grytan
  • Häll i ärtorna precis på slutet
  • Kan kompletteras med wookgrönsaker
  • Servera med ris eller pasta

KÖTTFÄRS-SÅS

Ingredienser

  • 500 g blandfärs ... eller nötfärs
  • Vitpeppar
  • Salt
  • Socker – en nypa eller så
  • Vetemjöl
  • 1–2 dl vatten
  • Collorit – istället för vanlig soja
  • Tillval – enligt mig

    • 1/2–1 köttbuljong
    • 1 msk smör
    • 1 burk champinjoner
    • 1 burk krossade tomater
    • 1 gul lök

Gör så här

  • Hacka löken och fräs den tillsammans med champinjoner i smöret
  • Fräs färsen tills den är genomstekt
  • Smula ner buljongtärningen
  • Tillsätt salt och peppar efter smak tillsammans med en nypa socker
  • Finströ vetemjöl över färsen och rör ned
  • Häll på vatten och rör om tills lagom konsistens
  • Droppa i Collorit-”soja” tills du fått lagom brun färg
  • Puttra på svag värme
  • Servera med valfri form av pasta

PANNKAKOR – farmors gammeldags

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 1 dl vatten
  • 1 msk socker
  • 1/2 tsk salt
  • 1 dl mjöl
  • en klick smör (eller flytande) till stekningen

Gör så här

  • blanda ingredienserna till en fin smet
  • sätt igång och stek pannkakorna

FLYGANDE JAKOB

Ingredienser

  • 1 stor grillad kyckling eller 1,5 kg grillade filéer
  • 1 pkt bacon
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl chilisås
  • jordnötter
  • 2 bananer
  • smör till smörning

Gör så här

  • Bena ur en grillad kyckling – eller strimla filéer i lagom bitar
  • Smöra en form
  • Lägg kycklingen i bottnen på formen
  • Skivad eller strimlad banan strös ovanpå
  • Stekt tärnad bacom strös ovanpå
  • Grädden vispas tillsammans med chilin och hälles-bredes sedan ovanpå
  • Jordnötterna strör man på antingen de sista 5 minuterna i ugnen eller direkt före serveringen
  • Ugnen & Tillbehör

    • 225 grader i ca 20-25 minuter – tills färgen blir fin
    • Ris
    • Sallad

GRYTA – KYCKLING CURRY

Ingredienser

  • 1 grytbas från Felix – gul curry
    ... finns gott om andra versioner som alternativ
  • 2 tsk curry
    ... förslagsvis orientalisk curry från Systrene Grene, klassisk fin god curry och bättre än de sorter som finns i ”vanlig” butik
  • 0,5 kg kycklingfilé
  • 0,5 kg wook-grönsaker

Gör så här

  • Grilla kycklingen och tärna eller strimla i lagom bitar
  • Blanda kyckling och grytbas
    ... eller bygg upp din egen currysås från grunden
  • Tillsätt extra kurry enligt tycke och smak
  • Låt stå och dra och koka lätt under omrörning i 10-15 minuter
  • Tillbehör
    • Ris eller pasta

GLASS – farmors hemmagjorda

Ingredienser

  • 2 ägg
  • 2 msk socker
  • Smaksättning, t.ex.
    • hackad mörk choklad
    • vaniljsocker
    • eller annat önskemål
  • 3 dl vispgrädde

Gör så här

  • Vispa ihop ägg (vitan+gulan) och socker
  • Tillsätt smaksättningen
  • Vispa vispgrädden och blanda ned
  • Häll över glassmeten i en form och ställ i frysen

BANANKAKA

Ingredienser

  • 50 gram smör, smält
  • 1,5 dl mjölk, ljummen
  • 2 ägg
  • 2 dl socker
  • 3 dl mjöl
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 2 mosade bananer

Gör så här

  • Smält smöret och låt det svalna
    Tips: räcker att värma på kastrullen tills ca hälften av smöret smält, sedan smälter resten av befintlig värme, så blir smöret så onödigt varmt
  • Smörj och bröa en form
  • Vispa ägg och socker pösigt, gärna elvisp (gärna resten av reseptet också)
  • Tillsätt bakpulver och vispa till jämn smet
  • Tillsätt bananmoset, smält smör, vetemjöl och mjölk och rör allt till en jämn smet
    Rör inte längre tid än att det är blandat ordentligt, med elvisp ca 10-20 sek
  • Häll smeten i formen
  • Grädda mitt i ugnen i 175 grader i ca 45 minuter
  • Låt svalna några minuter innan du själper upp kakan.

MJUK PEPPARKAKA – farmors

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 4 dl socker
  • 3 dl mjöl
  • 1 tsk ingefära
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk nejlika
  • 1 tsk mandel
  • 1 dl smält smör
  • 2 dl grädde

WIENERBRÖD – Martas

Ingredienser

  • 40 gr jäst
  • 1/2 tsk salt
  • 40 gr socker
  • 2.5 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 600-700 gr vetemjöl
  • 200 gr smör

MANDELMUSSLOR – farmors

Ingredienser

  • Ca 260 st
  • 1 kg margarin
  • 8 hg socker
  • 16 hg mjöl
  • 50 gr bittermandel
  • 200 gr sötmandel
  • 4 ägg
  • 1 liten tsk bakpulver

CITRONFROMAGE – farmors

Ingredienser

  • 8 ägg
  • 3 dl socker
  • 13 gelantin
  • 2 stora citroner ... rivet scal och lite saft

COCOSBERG – farmors

Ingredienser

  • 3 ägg
  • 300 gr cocosflingor
  • 2 äggvitor (!)

NÖTKAKA – farmors

Ingredienser

  • 4 äggulor
  • 4 äggvitor vispas till hårt kum
  • 2.5 dl socker
  • 6 msk grädde
  • 1 dl smält smör
  • 1.5 dl skorpmjöl
  • 1 hg mandlar

FINSKA PINNAR – farmors

Ingredienser

  • 200 gr smör
  • 2 msk socker
  • 1 äggula
  • 2 dl mjöl
  • Strö hackad mandel över

KLENETTER (klenor) – Bedas

Ingredienser

  • Finns verktyg för att stansa ut
  • 5 hela ägg vispas
  • 1 dl vispgrädde (vispas inte)
  • 3.5 dl socker
  • 200 gr smör (smältes)
  • 1 kg vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 2.5 tsk kardemumma
  • 1 citron, rivet skal + saften

PEPPARKAKOR – farmors tunna

Ingredienser

  • 7.5 hg mjöl
  • 300 gr smör som smältes
  • 500 gr brun farinsocker
  • 0.5 kopp mandel
  • 1 tsk kanel, ingefära, nejlika
  • 2 tsk bikarbonat

1,5 sats reviderad med
farinsocker + socker + mjölk

  • 11 hg mjöl
  • 450 gr smör som smältes
  • 500 gr brun farinsocker
  • 250 gr socker
  • 1.5 kopp mandel
  • 1.5 tsk kanel, ingefära, nejlika
  • 3 tsk bikarbonat
  • 1 kopp mjölk